معایب و مزایای کاشت ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته

به مرور زمان عوامل مختلف باعث صدمه دیدن و از دست رفتن برخی از دندان‌ها می‌شوند، مثلاً ممکن است هنگام زمین خوردن، ورزش یا تصادف، دندانتان شکسته یا کنده شود و یا در اثر دندان قروچه شدید و مداوم پس از سالها، دندان‌ها به شدت ساییده شده و یا تضعیف شده و ترک بخورند. اما در بیشتر موارد پوسیدگی گسترده و عمیق که به بخش مرکزی دندان (پالپ) رسیده عامل از دست دادن دندان است.

عامل از دست دادن دندان هرچه که باشد، نیاز به نوعی پروتز مصنوعی برای پر کردن جای خالی آن را به دنبال دارد.

برای پر کردن جای خالی دندان‌ها سه روش اصلی وجود دارد: دندان مصنوعی، بریج دندان و ایمپلنت.

اخیراً روش‌های ترکیبی نیز ابداع شده است که از مزیت ثبات ایمپلنت برای ثابت نگهداشتن انواع مختلف دندان مصنوعی در جای خود، بهره می‌برد. به این انواع پروتز که ممکن است ثابت یا غیر ثابت (متحرک) باشد ، دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت یا اوردنچر گفته می‌شود.

با این حال اگر توانایی و شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت تکی را داشته باشید بهترین روش محسوب می‌شود. در اینجا با مزیت‌ها و معایب ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته، آشنا می‌شوید.

مزیت‌های ایمپلنت دندان

زیبایی دندان ایمپلنت

ایمپلنت دندان کاملاً شبیه دندان واقعی است به طوری که هیچ کسی متوجه آن نمی‌شود. در مورد بریج از آنجایی که دندان مصنوعی پرکننده جای خالی ( پونتیک) روی لثه قرار گرفته است و به بافت‌های زیر وصل نیست از لحاظ زیبایی به اندازه ایمپلنت طبیعی نیست. در مورد دندان مصنوعی هم وضعیت کاملا مشخص است.

عدم محدودیت در غذاها با ایمپلنت

وقتی ایمپلنت دندان دارید دیگر نگران جویدن غذاهای سفتی مانند تهدیگ و سیب و هویج نیستید بلکه دندان ایمپلنتی درست همانند دندان‌های خودتان سفت و محکم است و می‌توانید هر چه می‌خواهید بجوید. عدم محدودیت در برنامه غذایی یکی از بهترین ویژگی‌های ایمپلنت دندان است. در مورد دندان مصنوعی و بریج محدودیت‌هایی وجود دارد و نمی‌توانید غذاهای سفت بخورید چون این پروتز ها استحکام و مقاومت بالایی ندارند.

تکان نخوردن دندان ایمپلنت

دندان ایمپلنتی در جای خود کاملاً ثابت بوده و هیچ حرکتی ندارد بنابراین هنگام جویدن غذا با خیال راحت غذا می‌خورید. همچنین هنگام صحبت کردن نگران تکان خوردن یا جدا شدن پروتز نیستید بنابراین با خیال آسوده در حضور جمع صحبت می‌کنید و میخندید. بسیاری از افرادی که دندان مصنوعی استفاده می‌کنند نگران تکان خوردن و درآمدن دندان مصنوعی هستند به همین علت بسیاری از موارد از خندیدن یا صحبت کردن در حضور جمع ممکن است اجتناب نمایند.

عدم تداخل در صحبت کردن و تلفظ

دندان ایمپلنتی در جای خود ثابت است بنابراین مشکلی در تلفظ کلمات ایجاد نمیشود و همانند گذشته راحت و درست میتوانید صحبت کنید.

سهولت حفظ بهداشت دهان

ایمپلنت را همانند دندان خودتان تمیز میکنید یعنی باید همانند همیشه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. تمیز کردن دندان‌ها و پروتز در مورد دندان مصنوعی و بریج دندان به این سادگی نیست بلکه باید دقت بیشتری به خرج بدهید. در مورد بریج دندان باید حواستان باشد سطح زیر دندان پونتیک را نیز نخ دندان بکشید و در مورد دندان مصنوعی باید آن را جداگانه و دندان‌ها را هم جداگانه تمیز کنید.

استحکام و مقاومت بالا

ایمپلنت از جنس تیتانیوم یا زیرکونیا ساخته می‌شود به همین علت استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارد و به ندرت امکان شکستن آن وجود دارد. با این حال باید توجه داشته باشید روکش دندان که بر روی پایه ایمپلنت نصب می‌شود ممکن است در اثر ضربه یا فشار لب پر شده یا بشکند و نیاز به تعویض پیدا کند. برای تعویض روکش نیازی به دست‌کاری یا تعویض ایمپلنت نیست بلکه تنها خود روکش را برداشته و عوض می‌کنید. اما در مورد بریج دندان در صورتی که هر یک از روکش ها صدمه ببینند باید کل بریج تعویض شود. در مورد دندان مصنوعی هم در صورتی که امکان ترمیم دندان‌ها وجود نداشته باشد باید کل پروتز عوض شود.

جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان

از نظر پزشکی یکی از مهم‌ترین فواید ایمپلنت دندان این است که مانع تحلیل رفتن و کوچک شدن استخوان فک می‌شود. پس از مدتی که دندان خود را از دست می‌دهید استخوان فک دیگر تحریک و بازسازی نمی‌شود به همین علت بدن شروع به جذب آن کرده و به مرور زمان فک نازک می‌شود. به همین علت در این بخش از دهان فک نازکتر خواهد بود. اما با کاشت ایمپلنت، جلوی این فرایند گرفته می‌شود و استخوان همانند زمانی که دندان در آن قرار داشته، تحریک و بازسازی می‌شود.

دوام و طول عمر زیاد

ایمپلنت دندان تنها روشی است که می‌توان آن را مادام‌العمر در نظر گرفت چرا که در صورتی که از آن درست مراقبت کنید و بهداشت دهان را حفظ کنید احتمالاً تا آخر عمر به شما خدمت می‌کند در حالی‌ که پروتزهای دیگر طول عمر مشخصی بین 5 تا نهایتاً 15 سال دارند بنابراین پس از مدتی باید تعویض شود. طول عمر زیاد ایمپلنت به این معنی است که لازم نیست دیگر برای مشکلات این دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و دائماً در حال ترمیم و تعویض آن باشید. بلکه تنها با حفظ بهداشت دهان و مراقبت‌های دندانپزشکی به موقع دندان ایمپلنتی را تا آخر عمر حفظ می‌کنید.

مقرون به ‌صرفه‌ در درازمدت

اگر چه هزینه اولیه درمان ایمپلنت بسیار بیشتر از روش‌های دیگر است اما اگر هزینه ‌هایی که برای ترمیم و تعویض پروتزهای دیگر در بلند مدت می‌پردازید را در نظر بگیرید متوجه می‌شوید ایمپلنت روشی مقرون به صرفه است چرا که دیگر برایتان هزینه به دنبال ندارد. اگر برای کاشت ایمپلنت به موقع اقدام کنید (پیش ‌از این که استخوان فک تحلیل رفته و نیاز به پیوند استخوان باشد)، هزینه کاشت ایمپلنت کمتر خواهد بود.

عدم تأثیر منفی بر دندان‌های دیگر

برای ثابت ماندن بریج دندان باید دو دندان طبیعی و سالم مجاور تراشیده شود تا بریج به عنوان تکیه گاه از آنها استفاده کرده و بر روی آنها سوار شود. به این ترتیب سلامت این دو دندان نیز به خطر می‌افتد. دندان مصنوعی هم برای این که در جای خود ثابت بماند معمولاً قلاب یا گیره های فلزی دارد که آن را به دندان‌های مجاور متصل نگه می‌دارد. به همین علت پس از مدتی این دندان‌ها ساییده شده و تخریب می‌شوند. اما ایمپلنت دندان نه تنها هیچ تأثیر منفی بر دندان‌های مجاور ندارد بلکه به علت حفظ استخوان فک، برای سلامت دندان‌های همسایه مفید است.

معایب ایمپلنت دندان

مهم‌ترین اشکال ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته، هزینه بالای آن است.

برای ایمپلنت هزینه زیادی باید بپردازید که قابل مقایسه با بریج و دندان مصنوعی نیست.

تصور کنید چندین دندان خود را می‌خواهید جایگزین کنید. در این صورت هزینه درمان خیلی بالا میرود و بسیاری از مردم از عهده آن برنمی‌آیند. در چنین شرایطی بسته به بودجه بیمار، می‌توان از پروتزهای بر پایه ایمپلنت استفاده کرد.

یکی دیگر از اشکالات ایمپلنت این است که برای کاشت آن باید عمل جراحی انجام دهید. برخی افراد شرایط انجام عمل جراحی را ندارند و برخی دیگر تمایلی به این کار ندارند. عمل جراحی کاشت ایمپلنت همانند هر عمل جراحی دیگری ممکن است عوارضی مانند خونریزی، تورم و درد داشته باشد اگر چه حتی در صورت تجربه این عوارض، خفیف و ناچیز خواهد بود. همچنین احتمال عدم موفقیت درمان در موارد نادر، وجود دارد.

یکی از محدودیت‌های ایمپلنت این است که باید استخوان فک برای پشتیبانی از آن از نظر کیفی و کمی مناسب باشد. در صورتی که مدتی از کشیدن دندان گذشته باشد احتمال نیاز به پیوند استخوان وجود دارد. هزینه پیوند استخوان جداگانه حساب می‌شود و از طرفی چندین ماه دیگر باید صبر کنید تا استخوان جوش بخورد و آماده جایگذاری ایمپلنت شود. برای پروتزهای دیگر چنین محدودیتی وجود ندارد.

معمولاً با ایمپلنت نمی‌توانید فوراً صاحب دندان شوید بلکه باید چندین ماه صبر کنید تا ایمپلنت به استخوان فک جوش بخورد و بتواند فشار فک را تحمل کند. در این مدت برای حل مشکل زیبایی دندان به خصوص در صورتی که موقعیت آن در جلوی دهان باشد، می‌توان از روکش دندان موقتی استفاده کرد اما از نظر عملکرد نمی‌توانید از این دندان برای جویدن استفاده کنید. اما در مورد دندان مصنوعی و بریج، خیلی زود تنها ظرف یکی دو هفته صاحب دندان می‌شوید و می‌توانید از آن استفاده کنید.